Domácí pivo

Domácí pivo

Suroviny:
60 dag ječmene, 16 l vody, 250 g cukru, 2 - 3 dag chmele (dá se koupit sušený v lékárně), 2 dag lékořice (lékořice, pendrek), 1 hrst sušených jablek, pivovarnické kvasnice (nebo obyčejné droždí 5 - 6 dag)
Postup:
60 dag ječmene, který dobře omyjeme, mokrý přikryjeme navlhčenou utěrkou a necháme 3 dny naklíčit. Pak tento slad necháme 2 dny oschnout v chladné místnosti, vložíme na větší pánev a smažíme. Podle stupně pražení má pak pivo barvu. Pražený ječmen rozbijeme v hmoždíři, vsypeme do 16 litrů vody, přidáme asi 250 g cukru, 2 - 3 dag chmele (koupíme sušený v lékárně), přidáme 2 dag lékořice (lékořice, pendrek) a hrst sušených jablek. Směs asi 2 hodiny vaříme, potom přecedíme přes plátno, nejlépe do hliněného hrnce. Když tekutina trochu zchladne přidáme pivovarnické kvasnice, nebo obyčejné droždí asi 5 - 6 dag. Nádobu umístíme do ne příliš chladné místnosti, denně opatrně odstraňujeme pěnu, která se tvoří na povrchu. Již po 3 dnech můžeme pivo stáčet do lahví. V lahvích se pivo nechává nejméně 8 dní.